1
Kiemelt információk
Kiemelt információk
2022. január 20. csütörtök, Sebestyén névnapja van.
Vissza

A kialakult helyzetről és a további teendőkről egyeztettek az intézményvezetők - Március 12.

Miután a nemzetközi helyzethez és az európai országok eljárásrendjéhez igazodva Magyarországon is kihirdették a veszélyhelyzetet, ma délelőtt a koronavírus terjedésével, valamint a megelőző intézkedésekkel kapcsolatban a Hivatal összehívta az önkormányzati intézmények vezetőit.

Az Önkormányzat, illetve az intézményvezetők már az elmúlt hetekben megkezdték a felkészülést a vírus terjedésének megelőzésére, valamennyi intézményben óvintézkedéseket vezettek be, növelték a fertőtlenítések számát és a takarítások gyakoriságát, a bejáratokhoz pedig kézfertőtlenítő készülékeket helyeznek ki.

A fentieken túl a Család- és Gyermekjóléti Központ intézkedési tervet készített, amely elérhető a honlapjukon is, rendszeresen tájékoztatják a szolgáltatást igénybe vevőket a fejleményekről.

A Városi Gondozási Központban is gyakoribbak a fertőtlenítések, az idősek klubját egyelőre nem zárják be, de természetesen, ha erre vonatkozó utasítást kapnak, ez is megtörténhet.

A SZEOB Játékvár Óvodájában és a Tótágas Bölcsődében a vezetők összehívták a kollégákat és megbeszélték a teendőket, szükséges intézkedéseket, és tájékoztatják a szülőket az esetleges változásokról. A bölcsőde és az óvoda egyelőre nem zár be.

Szentgotthárdon a színház és a mozi előadásait határozatlan időre felfüggesztik, illetve az önkormányzati tulajdonú helyiségekben a kisebb létszámú egyéb eseményeket sem tartják meg a továbbiakban. Ez alól kivételt képeznek a sportesemények (pl.: kézilabda bajnokság), amelyeket további intézkedésig zárt kapuk mögött rendeznek meg.

A Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum egyelőre nem korlátozza a látogatókat, a megszokott nyitvatartási időben várják az olvasókat és az érdeklődőket.

A Rendelőintézetben a dolgozók oktatáson vettek részt, amelynek keretében az országos tisztifőorvos legfrissebb ajánlását ismerték meg. Igyekeznek előjegyzéssel megszervezni a betegek ellátását annak érdekében, hogy minél kevesebben tartózkodjanak egy időben az intézményben.

A Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatalban is történtek megelőző intézkedések, kétóránként fertőtlenítik a kilincseket és a mosdókat, az emeleti bejáratnál pedig kézfertőtlenítő készüléket is kihelyeztek.

Az általános iskolák és a középiskolák egyelőre nem zárnak be, erről csak az állam dönthet, de itt is megtették a szükséges óvintézkedéseket: rendszeresen fertőtlenítenek, az iskolai rendezvényeket, osztálykirándulásokat nem tartják meg, illetve külföldre nem utaznak.

A szentgotthárdi háziorvosi rendelőkben is folyamatosan figyelemmel kísérik az országos tisztifőorvos ajánlásait. Fokozott takarítást rendeltek el az épület minden helyiségében.

A kistérség területén a háziorvosi ügyeleti ellátást biztosító szolgáltató is megtette a szükséges intézkedéseket és a Kormány és az általa megbízott egészségügyi szervek által kiadott utasítások és tájékoztatások alapján vészforgatókönyvet alakított ki, felkészülve minden eshetőségre.

A városban a közétkeztetést ellátó szolgáltató is minden óvintézkedést végrehajt a gyermekek és a közétkeztetést igénybe vevők érdekében.

A fentieken túl a tegnap hatályba lépett Kormányrendelet alapján beutazási tilalom lépett érvénybe Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó. Nekik otthoni karantént rendelnek el 14 napra. A határokon visszaállítják a határellenőrzést. A lejáró okiratokat (például személyigazolványok, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a vészhelyzet, azok érvényesek továbbra is. Bezárnak a felsőoktatási intézmények, egyetemi oktatás legfeljebb távoktatás formájában működhet. Nem lehet megrendezni 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket.

Mind a helyi intézményvezetők, mind a városvezetők azt kérik a lakosoktól, hogy tartsák be az előírásokat, figyeljenek egymásra és a járvánnyal kapcsolatos információkról megbízható forrásokból, elsősorban a www.koronavirus.gov.hu oldalról tájékozódjanak. Kérik továbbá, hogy hogy a személyes találkozások számát lehetőség szerint csökkentsék le, a hagyományos köszönési formákat (pl.: kézfogás, puszi stb.) mellőzzék, a higiénés szabályok betartására pedig fokozottan figyeljenek.

Ha bárki észleli magán, vagy hozzátartozóján a koronavírus ismert tüneteinek bármelyikét, úgy telefonon keresse háziorvosát, vagy hívja a 0680/277-455 vagy 0680/277-456-os ingyenesen hívható zöldszámot.