1
Kiemelt információk
Kiemelt információk
2022. január 20. csütörtök, Sebestyén névnapja van.
Vissza

Május 4. napjától életbe lépő változások - Május 3.

Tisztelt Szentgotthárdiak!

A korábban meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezett együttműködésének köszönhetően, a járványügyi helyzet kedvező alakulására tekintettel új szabályok lépnek életbe Magyarország területén, így Szentgotthárdon is.

A védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. Korm. rendelet alapján 2020. május 04-től a kijárási korlátozás megszűnik városunkban is, DE

- Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

- Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

- A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

- Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. Ezeken a helyeken a 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65 év feletti személyek tartózkodhatnak.

- Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. A vendéglátó üzlet - így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó - kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

- A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

- A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

- A vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható azzal, hogy ezeken az eseményeken is - a házasuló felek kivételével - biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

A sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről szóló 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete alapján május 04-től a sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatók, illetve a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

Az egészségügyi ellátások az emberi erőforrások miniszterének utasításainak megfelelően, szigorú higiénés szabályok megtartása mellett vehetők igénybe Szentgotthárdon is. Ennek keretében:

- A háziorvosi és fogászati alapellátás kizárólagosan az adott háziorvosnál történő telefonos bejelentkezéssel vehető igénybe. A telefonos konzultáció után kerülhet sor személyes orvos-beteg találkozásra. A betegek fogadása tehát előjegyzési rendben történik.

Ugyanez vonatkozik a házi fogorvosainkra is, esetükben - jelentős korlátozásokkal, de - már nem kizárólag sürgősségi ellátás nyújtható.

A receptek kiadása is telefonon kérhető a háziorvosnál, a beteg e-recept formájában kapja meg, ami azt jelenti, hogy elég a TAJ kártyájával bemennie a gyógyszertárba, ahol látni fogják, hogy mit írt fel neki az orvos.

- Rendelési időn kívül az orvosi ügyeletet továbbra is fogadja a betegeket. Amennyiben felső égúti panaszaik vannak (láz, köhögés, torokfájás, orrfolyás, végtag és fejfájás), a rendelőben történő megjelenés vagy a házhoz hívás előtt minden esetben hívják fel az ügyeletet a 94/311-100-as telefonszámon.

- A szentgotthárdi Rendelőintézet keretein belül biztosított járóbeteg és diagnosztikai ellátások szintén kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban, előjegyzéssel vehetők igénybe. Ezeknél az ellátásoknál is törekedni kell a személyes kontaktust igénylő vizsgálatok számának minimalizására, ezért előzetesen egy virtuális vizitre, telefonkonzultációra, a bejáratnál pedig továbbra is megelőző zsilipelésre kerül sor. Az egyes rendelések közvetlen telefonszámai az intézmény weboldalán is megtalálhatók, az intézmény központi telefonszámai: 94/554-103 és a 94/554-082.

A szentgotthárdi Játékvár Óvoda és a Tótágas Bölcsőde vonatkozásában továbbra is biztosított a kiscsoportos gyermekfelügyelet azon szülők számára, akik máshogy nem tudják megoldani gyermekük napközbeni elhelyezését.

Május 04-től ismét lehetőség nyílik a Móra Ferenc Városi Könyvtárban a kölcsönzésre. Az épületbe ugyan továbbra sem mehetnek be az Olvasók, a kapualjban tudják majd átvenni a névre szóló, előre - emailen vagy telefonon - megrendelt könyveket, folyóiratokat a könyvtárostól. A kölcsönzés részletes szabályai a könyvtár és az önkormányzat honlapján is elérhetők.

Kedves Szentgotthárdiak! Az enyhítő rendelkezések egyáltalán nem jelentik a veszélyhelyzet végét, sőt. Kérem Önöket, hogy a továbbiakban is tartsanak be minden megelőző intézkedést annak érdekében, hogy városunkban a következő nehéz időszakban se jelenjen meg a vírus.

 

Vigyázzanak magukra és vigyázzunk egymásra!

Huszár Gábor polgármester úr videós tájékoztatója ide kattintva tekinthető meg.