1
Kiemelt információk
Kiemelt információk
2022. január 20. csütörtök, Sebestyén névnapja van.
Vissza

Változások a járványügyi helyzettel kapcsolatban - Június 25.

Az elmúlt napokban több olyan rendelkezés is született, amely a járványügyi helyzet javulásával országosan és helyi szinten is változásokat eszközöl a mindennapi életben.

Országos rendelkezésekkel összefüggő változások

A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet megszűnt, de Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be a kormány.

A védelmi intézkedések szerint – a 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével – mindenki köteles tömegközlekedési eszközön, valamint üzletben történő vásárlás során a szájat és orrot eltakaró eszközt viselni.

A vásárlási idősávot eltörölték, így bárki, bármikor mehet az élelmiszerüzletekbe, gyógyszertárakba is.

Az 500 fő alatti zenés-táncos rendezvények megtarthatóak, így a városban is – ahogy már láthatták is – egyre több program indul, biztonságos keretek között.

A hozzánk érkező turistáknak és a szállásadóknak is jelezzük, hogy december 31-ig nem kell idegenforgalmi adót fizetni – így azt beszedni sem lehet.

A vendéglátó üzletek üzemeltetőinek szeptember 1-ig továbbra sem kell közterület-használati díjat fizetni a teraszok után.

Július 1. napjától ismét díjköteles lesz a parkolás a közterületeken.

Az egészségügyi ellátásokkal összefüggő változások

Tekintettel a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló 2020. évi LVII. törvényre, valamint veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvényben foglaltakra, a Rendelőintézet Szentgotthárd szakrendeléseinek ideje, illetve a munkavállalók munkarendje visszaáll az intézmény működési engedélyében, illetve a munkavállalók munkaköri leírásában foglaltak szerint meghatározottakhoz.

1.     Az intézmény valamennyi szakellátását és diagnosztikus ellátását – ideértve az iskolafogászati ellátást is – telefonon előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni. A személyes megjelenés szükségességéről az egyes szakrendeléseken döntenek.

2.     A bejáratnál beléptetési pont működik – kikérdezés, hőmérséklet-mérés, 1,5 méter távolság megtartása. Maszk viselete elvárt.

3.     Ki- és belépéskor kézfertőtlenítés szükséges.

4.     Kísérő csak indokolt esetben, illetve törvényes képviselőként léphet be az intézménybe.

5.     Elvárás az időpontra történő érkezés, az előjegyzett betegek csak ekkor léphetnek az épületbe, kerülendő a folyosón történő várakozás. Az egyes szakrendelések előtt, a folyosón legfeljebb 2 személy tartózkodhat, betartva a szükséges védőtávolságot.

6.     A védőnői ellátásban visszaállhat a normál működési rend. A védőnői tanácsadáson való részvétel – lehetőség szerint – egyeztetés alapján történjen. A tanácsadáson csak tünetmentes, egészséges személy vehet részt. Szájmaszk használata kötelező. Személyes találkozást nem igénylő esetekben, ha a védőnő is úgy ítéli meg, hogy a védőnői ellátás távkonzultáció keretében megfelelően biztosítható, akkor ennek folytatása javasolt.

7.     Az EFI munkatársai, összhangban az EMMI által megfogalmazott szakmai iránymutatásokkal, újra fogadják személyesen a klienseket és a védőszabályok betartása mellett ismét indultak a rendszeres mozgásprogramok.

8.     A háziorvosi rendelő is visszatér a korábbi betegfogadási rendhez, a receptíratásra továbbra is lehetőség nyílik telefonon keresztül. Ki- és belépéskor kérjük, hogy használják a felszerelt kézfertőtlenítő készülékeket.

Intézményeink működésével kapcsolatos változások

Június 22-étől, hétfőtől ismét látogatható a Móra könyvtár minden részlege az alábbi szabályok szerint:

Felnőtt részleg:

hétfőtől péntekig 8.30-tól 12.00-ig és 13.00 órától 17.30-ig

Helyben olvasásra nincs lehetőség.

Az internet teremben egy gépen használható a katalógus és az internet (korlátozott ideig), saját nyomtatásra is van lehetőség.

Folyóirat-olvasó és médiatár:

hétfőtől péntekig 8.30-tól 12.00-ig és 13.00 órától 17.00-ig

Helyben használatra nincs lehetőség.

Gyermekkönyvtár:

hétfőtől péntekig 8.30-tól 12.00-ig és 13.00 órától 16.30-ig

Internethasználatra és helyben olvasásra, játékra nincs lehetőség.

Maszk viselése kötelező az intézményben (kivéve a 10 év alatti gyermekek számára).

A mosdók, WC-k használatára nincs lehetőség.

A kézfertőtlenítést az olvasóknak kötelező.

A déli zárva tartás alatt minden részlegben fertőtlenítés történik.

A részlegekben egyidőben meghatározott létszámban tartózkodhatnak olvasók.

2020. június 22-étől ismét látogatható a Pável Ágoston Múzeum. Előre láthatólag augusztus 31-ig hétfőtől péntekig, 9 és 15 óra között tartanak nyitva.

Fontos szabályok a belépést illetően:

- egyszerre csak 3 látogató tartózkodhat az épületben,

- a látogatóknak kötelező a maszk és a kézfertőtlenítő használata,

- csoportok fogadására és múzeumpedagógiai foglalkozások tartására nincs lehetőség!

Június 29-től újraindul a Városi Gondozási Központban az Idősek klubja szolgáltatás – természetesen a szükséges védelmi intézkedések szem előtt tartásával:

- maszk viselése kötelező,

- a szolgáltatást igénybe vevőknek nyilatkozniuk kell, hogy nem fertőzöttek, illetve azonnal jelezniük kell az intézmény felé, ha egészségügyi állapotukban változás áll be.

SZEOB Játékvár Óvodája és Tótágas Bölcsődéje is már teljes kapacitással működik, természetesen minden óvintézkedés betartásával és folyamatos fertőtlenítéssel együtt.

Család- és Gyermekjóléti Központban személyes ügyfélfogadásra 2020. 06. 03-tól ismét van lehetőség az alábbi nyitvatartási időben:

hétfőtől csütörtökig: 7.30-16.00-ig, pénteken: 7.30-13.30-ig.

Munkaidő után hétfőtől csütörtökig 18.00-tól, pénteken 16.00-tól az alábbi készenléti telefonszámon érhető el az intézmény kollégája:

06-30/542-2100. Abban az esetben, ha személyesen veszi igénybe az intézmény szolgáltatásait, a szájmaszk viselése kötelező!

Június 25-től megnyílnak a St. Gotthard Spa & Wellness belső terei is, a nyitvatartás az alábbiak szerint alakul:

minden nap 9:00 - 20:00 között várja a látogatókat a szentgotthárdi fürdő.

Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatalban is visszaállt a szokásos ügyfélfogadás azzal a változással, hogy ügyfélfogadási időn kívül az emeleti ajtót zárva tartjuk.

A hivatalban tartott kihelyezett ügyfélfogadások is újraindultak, keddenként 8.00 órától 12.00 óráig a falugazdász, szerdánként 8.00 órától 15.00 óráig pedig a NAV fogadja az ügyfeleket a megszokott helyen.  

Szentgotthárdi Járási Hivatalban szintén a megszokott menetrendben zajlik az ügyintézés, előzetes időpontfoglalás nélkül is igénybe vehetőek a kormányablak szolgáltatásai.

Az enyhítések, feloldások mellett kérjük, hogy továbbra is figyeljenek egymásra és tartsák be az ajánlásokat.