1
Hirdetmények
2024. június 15. szombat, Jolán névnapja van.
Vissza

Ciszter tanösvény - A ciszterek mindennapjait bemutató tanösvény kialakítása és a Várkert játszótér kalandparkká történő továbbfejlesztése

A pályázattal kapcsolatban megjelent hírek: 

Kedvcsináló a várkerti tanösvényhez - az egykori, középkori monostor - a szentgotthard.hu cikke

Lendületben a pályázatírás - sajtótájékoztatót és tanösvény-átadót tartottak - a szentgotthard.hu cikke

Átadták a várkerti játszóeszközt - a szentgotthard.hu cikke

Nyert a ciszterek mindennapjait bemutató tanösvény kiépítésére benyújtott pályázat - a szentgotthard.hu cikke

A ciszterek mindennapjait bemutató tanösvény kiépítésére pályázik az Önkormányzat - a szentgotthard.hu cikke

.................................................................................................................................................

 

Kedvezményezett: Szentgotthárd Város Önkormányzata
Pályázati felhívás:  VP6-19.2.1.-68-2.-17 | Őrség Határok Nélkül Egyesület - Térségi turisztikai attrakciófejlesztés
Projekt címe: Ciszter tanösvény kialakítása és a Várkerti játszótér kalandparkká történő továbbfejlesztése
Projekt azonosítószáma:  3044339631
Támogatás összege:  10.909.313,- Ft
Támogatás intenzitása:  60,00 %
Projekt befejezése:  2021. április 23.


A projekt bemutatása:

Szentgotthárd központi, meghatározó eleme a Várkert, amely a közelmúltban teljesen megújult. Az évek óta elkerített, egykori városi strand területét is sikerült hozzákapcsolni, azóta ez a terület a park legnépszerűbb része a közepén létesített dísztóval.

A ciszterek mindennapjait bemutató tanösvény kialakításával és a játszótér továbbfejlesztésével ismét gyarapodott a szórakoztató eszközök és látnivalók száma Szentgotthárdon.

1 db kombinált játszótéri elemet helyeztünk ki a 6+ korosztály számára, mely mászásra, egyensúlyozásra, ügyességfejlesztésre és űrhajós szerepjátékra is alkalmas, kalandparki elemeket is tartalmazó játék, mely lehetőséget nyújt nemcsak a helyi családoknak, hanem a turista családoknak is a szabadidő hasznos, igényes környezetben történő eltöltéséhez. A projekt másik eleme a ciszterek mindennapjait bemutató tanösvény kiépítése volt. 7 db, rendhagyó módon döntött kivitelű, nyitott kódex megjelenésű tábla kerülhetett ki, amelyen többnyelvű ismertető olvasható az egykor itt élt ciszterek életéről, szokásairól. Az állomásokból 5 db kizárólag a ciszterek mindennapi életével kapcsolatos információkat tartalmazza majd a várkert különböző pontjain, úgy mint 1. élet a klastromban, 2. rekreáció, 3. ciszterci kertészet, 4. fűszerkert és konyha, 5. gazdálkodás. 1 db a színház mellett található meg, az egykori középkori monostor megmaradt falrészletei környezetében - ez az állomás a középkori monostort mutatja meg a rendelkezésre álló festmény és információk alapján elkészítendő rekonstruált látványrajz segítségével, 1 db állomás a templom előtt található, a Nagyboldogasszony templom előtti Mária utat jelző információs kő környezetében - ez az állomás a nemzetközi zarándokútról ad tájékoztatást. A helyszíneket egy internetes quiz-játék is összeköti és a kapcsolódó webes felületen további érdekességek is találhatók a ciszterek mindennapjairól. A négy nyelvű fejlesztés nem csupán a turistákat, de a helyi lakosságot is megszólítja, összekötve őket a város történelmét, szellemiségét alapjaiban meghatározó ciszterci örökséggel. A quiz játék ide kattintva érhető el.