1
Hirdetmények
2024. június 20. csütörtök, Rafael névnapja van.
Vissza

Elemek, akkumulátorok visszagyűjtése

A Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal felhívja a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a hulladékká vált hordozható elemek és akkumulátorok visszagyűjtése érdekében a CELLA HUNGARICA Forego Kft. - az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében - a lakosság számára nyilvános gyűjtőpontot létesített a Hivatalban. A használt elemek begyűjtésére szolgáló speciális gyűjtőedény a Hivatal I. emeletén került elhelyezésre.

A 109/2005. (VI. 23.) számú Kormányrendelet a hulladékká vált hordozható elemek és akkumulátorok visszavételi és visszagyűjtési kötelezettségét - ennek megszervezését és finanszírozását is - a gyártók felelősségi körébe utalta. Ezen előírások teljesítésére létrejött a RE’LEM Kht., aminek egyik - jelen esetben az önkormányzattal hulladékgyűjtési megállapodást kötött - partnere a CELLA HUNGARICA Forego Kft. az általa kihelyezett gyűjtőedényekbe összegyűjtött használt elemeket és akkumulátorokat ingyenesen begyűjti és hasznosítás céljából elszállítja.

Jogszabályi előírások szerint tilos a kimerült elemeket és akkumulátorokat az előírásoktól eltérően gyűjteni és kezelni, így többek között tilos a lakossági hulladékba keverni, tehát a hulladékgyűjtő edénybe (kukába) dobni.

Kérjük, ha az elem kimerült:

- Ne dobja ki a háztartási szemétbe!
- Ne dobja tűzbe!
- Ne dobja élővízbe és a környezetbe!
- Kérjük vegye igénybe a gyűjtőpontokat, a kihelyezett gyűjtőedényekbe dobja a kimerült elemeket és akkumulátorokat!

A fiatalabb korosztály nyitott a környezetvédelem kérdései iránt és hajlandó ennek érdekében cselekedni is. Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 26/2006. (VI. 26.) számú rendeletében a környezettudatos nevelés érdekében az oktatási intézményekben is előírta a lakossági körben keletkező hulladékká vált elemek begyűjtésének megszervezését, ezért az önkormányzattal szerződött szervezet ezen intézményekben (Vörösmarty Mihály Gimnázium, III. Béla Szakképző Iskola, Széchenyi István Általános Iskola, Arany János Általános Iskola és a Játékvár Óvoda) is kihelyezte a használt elem gyűjtőkonténereket. Felmérések alapján az oktatási intézmények a legsikeresebbek a visszagyűjtött elemek mennyiségét illetően. Az iskolások által összegyűjtött elemeket is ingyenesen begyűjti és elszállítja az önkormányzattal megállapodást kötött szervezet. A jogszabályi előírásoknak megfelelően a szolgáltatónak gyűjtőpontonként nyilvántartást kell vezetnie a visszagyűjtött hulladék mennyiségéről, és ez lehetőséget teremt az oktatási intézmények között meghirdetett elemgyűjtő versenyekben való részvételre is.

A kereskedelmi egységeknek is lehetőségük van a visszagyűjtési rendszerhez kapcsolódni, ezért a városban még számos gyűjtőpont került kialakításra. A folyamatosan bővülő elemgyűjtő helyekről a www.relem.hu és a www.forego.hu honlapon szerezhetők be további információk.

A fent leírtak alapján Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal kéri a Tisztelt Lakosságtól, hogy a hulladékká vált hordozható elemek és akkumulátorok kihelyezett gyűjtőkonténerekbe történő elhelyezésével járuljon hozzá tisztább és egészségesebb környezetünk megóvásához.