1
Szentgotthárd Város Önkormányzata
2024. május 18. szombat, Erik névnapja van.
Vissza

ŐR-NYÉK Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány

Székhelye:

9970 Szentgotthárd, Petőfi u. 51.

Adószáma:

18284476-1-18

Képviselőjének neve:

Dancsecs Csaba

Képviselőjének elérhetősége (telefon/e-mail):

Kapcsolattartó: Oldal József
+36-70-271-4555
ornyekalapitvany [ kukac ] gmail.com

Fő tevékenységi köre címszavakban:

Hagyományőrzés, lovasíjászat, íjászat, történelmi bemutatók, természetvédelem, környezetvédelem, oktatás, nevelés.

 

Az ŐR-NYÉK Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítványt (röviden: ŐR-NYÉK Alapítvány) a szentgotthárdi lokálpatrióta Oldal József hívta életre azzal a céllal, hogy kutassa, rekonstruálja a X. századi magyarság életformáját, felszerelését, fegyvereit, kultúráját.

Nemcsak a tudás megszerzését, hanem az ismeretek, következő generáció(k)nak történő átadását is fontosnak tartjuk, ezért „Ne csak nézd!” mottójú rendhagyó történelem órákon hívjuk magunkkal a gyerekeket, diákokat egy modern kori, de a múltba tekintő időutazásra. Feltehető a kérdés, hogy miként párosul a múlt és a modern kor egy hagyományőrző csapatnál? Az órák helyszíne egy paraszti világot megidéző Tanya, ami párosul a fenntartható fejlődéssel. Esővíz gyűjtése és napelemek, traktor és lovak, kerített ház és jurta. Más-más kor, de a cél ugyanaz. Megmutatni és megélni történelmünk egy-egy korát.

Az Alapítvány, talpasokkal kiegészített lovasíjász csapata számos történelmi rendezvényen tart bemutatót. A rekonstruált felszerelés, ruházat és harcmodor joggal vívta ki a történelmünk ezen korának kutatásával foglalkozók szakmai elismerését. Saját szervezésű rendezvényeink alkalmával a sokszínű magyar népzenén és népdalainkon túl, a messze földön híres katonai és lovas hagyományaink is megelevenednek.

Hazánk természeti kincseinek megóvása szintén fontos része az Alapítvány és lelkes önkénteseinek életében. Rendszeres szemétszedéssel, tavasszal a kétéltűek mentésével, továbbá gondolatébresztő és gondolkodásformáló előadásokkal teszünk az élhető Föld megmaradásáért.

Weboldal: www.or-nyek.hu