1
Hirdetmények
2024. július 23. kedd, Lenke névnapja van.
Vissza

Kiskertek fejlesztése Szentgotthárdon

Pályázó neve: Szentgotthárd Város Önkormányzata
Pályázat elnevezése: Kiskertek fejlesztése Szentgotthárdon
Támogatás összege: 24.945.340,- Ft
A fejlesztés célja:
A környezet védelme, a külterületeken folytatott kiskerti zöldség- és/vagy gyümölcstermesztés fennmaradása, a kiskerti ingatlanokhoz kapcsolódó gazdálkodási forma fennmaradásához szükséges infrastrukturális háttér fejlesztése valósulhat meg jelen pályázat keretében. A zártkerti telkek megközelítését szolgáló út burkolatjavításával és -erősítésével az érintett telkek elérhetősége jelentősen javul. Ezzel párhuzamosan a kút létesítésével az Önkormányzat nagy mértékben hozzá tud járni a fenn hivatkozott célok megvalósulásához és a gazdálkodásilétforma vonzóvá tételéhez. Szentgotthárd városi településként is fontosnak tartja a kiskertek megfelelő minőségen való karbantartását, folyamatos fejlesztését.

Fejlesztés háttere:
A zártkert kedvező elhelyezkedésének, környezeti állapotának, a telektulajdonosok összetartó közösségének kiskerti telkek iránt ma is van kereslet. Egy - egy nagyobb helyrajzi számon több kisebb parcella található. Ezek az ingatlannyilvántartóban külön nem kerültek feltüntetésre, azonban évtizedek óta eszerint működik a kiskertek gondozása. A kerteket hosszútávra a Kertbarátok Egyesülete adja bérbe a helyi lakosok számára. Az egyesület a városhoz és a kiskerti gazdálkodás iránt elkötelezett személyek koordinálják. Jelenleg összesen kb. 250 fő gazdálkodó bérel telket az Egyesület koordinálásában, ami után 1 Ft 50 fillér / nm2 éves bérleti díjat kell mindösszesen fizetniük.

Fejlesztés tartalma:
1) zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló, kapcsolódó út, földút fejlesztése;
2) vízvételi hely kialakítása, kút létesítése.
Olyan közcélú utak felújítását tervezzük jelen pályázat keretében, amelyek segítik a kiskertek megközelíthetőségét. Mindezt környezetbarát módon, helyi alapanyagok felhasználásával, természetbe illő módon kívánjuk megtenni. Az útszakaszok fejlesztésével könnyebbé válik a kertek megközelítése, melyet korábban kizárólag az Egyesület csekély mértékű forrásaiból javítgattak. Jelenleg a belvárostól vezető út felső része könnyen járható, de a kertek mellett elhaladó földutak már fejlesztésre szorulnak, melyet sem az Egyesület, sem a gazdálkodók nem tudnak önerőből megvalósítani. A fejlesztést követően gyalogosan, kerékpárral és autóval is biztonságosan használhatóak lesznek az utak, mindez hosszútávon és fenntartható módon. A vízvételi hely fejlesztését 2 helyszínen kívánjuk megvalósítani. A kiskerteket magában foglaló terület megközelítőleg 20 ha, így a 2 fúrt kúttal próbáljuk kiszolgálni a jelentős területen található összes gazdálkodót. A fejlesztés kizárólag talajvízkészlet felhasználásával üzemelő kút létesítését jelentené. A kútfúrás lehetővé tenné a gazdálkodó lét megkönnyítését. Esővíz tároló beszerzése azért nem indokolt, mert szinte minden telket bérlő élt már ezzel a lehetőséggel és hasznosítja a lehulló csapadékot. A kút megvalósítása napelemes rendszer segítségével történik, amely tovább erősíti a projekt fenntarthatósági szempontjait.